Το “Καλώς Όρισες” της Παναγιάς Οδηγήτριας

Τούτη την ημέρα στην ιστορική Οιχαλία την περιμένουν όλο το χρόνο, είναι το καλώς όρισες της Παναγιάς…είναι το ραντεβού των ξενιτεμένων , είναι το δικό τους αντάμωμα είναι το Χρόνια Πολλά και η ευχή για καλή Παναγιά!

14 Αυγούστου αξημέρωτα κάθε χρόνο οι απανταχού Οιχαλιώτες έχουν ένα όνειρο να βρεθούν στο καλώς όρισες της Παναγιάς της Οδηγήτριας της δικής μας Παναγιάς που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από κυνηγούς των χωριών Αχλαδοχωρίου , Οιχαλίας και Κουτσίκοβο και μοιράζονται τον χρόνο παραμονής της εικόνας σύμφωνα με τον αριθμό των κυνηγών που κατάγονταν από το κάθε χωριό.

Το "Καλώς Όρισες" της Παναγιάς Οδηγήτριας

Ο ιερέας του Αχλαδοχωρίου την συνοδεύει μέχρι την εκκλησία της Κρήνης εκεί τοποθετείται στο ιερό και οι πιστοί θα περάσουν να χαιρετίσουν την Παναγιά τους. Ακολουθεί πομπή στην Κρήνη και ο Ιερέας του χωριού παραδίδει την εικόνα συνοδεία πιστών στα σύνορα με την Οιχαλία στον Άγιο Αθανάσιο στον ιερέα της Οιχαλίας που περιμένει την Παναγιά έξω απο το ναό, μετά την δέηση η πομπή παίρνει τον δρόμο της για την Οιχαλία όπου όλο το χωριό την περιμένει, εκεί μετά από σύντομη στάση οι πιστοί σχηματίζουν πομπή και συνοδεύοντας την εικόνα στην Εκκλησιά του χωριού όπου εγκαθίσταται μέχρι την δεύτερα ημέρα του Πάσχα που θα ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή.

Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας από ώμο σε ώμο αναπαριστώντας τους Κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον μέχρι τον κάμπο.

Καλότυχος θα είναι αυτός που θα βρεθεί στην Οιχαλία την ημέρα της Παναγιάς, θα ανταμώσουν οι χωριανοί θα ανταλλάξουν ευχές εκεί παλιότερα γινόταν και το (νυφοδιάλεγμα και τα προξενιά) ακόμη και οι συναλλαγές, δεν υπήρχε περίπτωση να μην ανταμωθούμε της Παναγιάς οι Χωριανοί των τριών χωριών της περιοχής και όχι μόνο. Εκεί και η ευχή που θα μας συνοδεύει όλο τον χρόνο Χρόνια Πολλά και καλή Παναγιά!

Έθιμο Δεκαπενταύγουστου Οιχαλία
Έθιμο Δεκαπενταύγουστου Οιχαλία
Έθιμο Δεκαπενταύγουστου Οιχαλία