Καρναβάλι

Μεγάλη παράδοση έχουν τα χωριά Φαρκαδόνα, Κρήνη, Γριζάνο και Πετρωτό σε ετήσια διοργάνωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Δήμο Φαρκαδόνας για τον εορτασμό των Απόκριων.

Είναι κάποιες εικόνες που δεν λένε να σβήσουν από τα μάτια και τις μνήμες των κατοίκων της Φαρκαδόνας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ημέρες των Αποκριών. Τότε που στα χωριά τις μέρες των Αποκριών, κάτοικοι όλων των ηλικιών κι όχι μόνο μικρά παιδιά μεταμφιεζόταν και περιηγούνταν στα σπίτια των χωριών. Μεγάλες παρέες μικρών και μεγάλων ντυνόντουσαν με ότι μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και επισκεπτόταν σπίτια των χωριών. Κάθε δρόμος γέμιζε ασφυκτικά από καρναβάλια, όπως αποκαλούνταν, γιορτάζοντας παραδοσιακά τις Απόκριες. Φυσικά δεν μένουμε μόνο εδώ. Μαζώξεις γινόντουσαν και σε κάθε γειτονιά των χωριών. Μικροί και μεγάλοι σε κάθε γειτονιά μαζευόντουσαν, ανάβοντας φωτιές, τραγουδώντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας μέχρι αργά το βράδυ. Παραδοσιακές εικόνες, τραγούδια χωρατά, σκιαγραφούσαν το τοπίο, ένα σκηνικό που έρχονται να αναπολήσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες σήμερα.

Καρναβάλι

Αυτή τη παράδοση διατηρούν ακόμη ζωντανή ο Δήμος και οι πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνοντας στο κέντρο του χωριού το δικό τους καρναβάλι, προσφέροντας μια Αποκριάτικη νότα σάτιρας και κεφιού. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και είναι προσκεκλημένοι όλοι οι δημότες της Φαρκαδόνας για να παρακολουθήσουν την παρέλαση αρμάτων και των καρναβαλιστών.

Χορός, κέφι, διασκέδαση εκτοξεύουν την διάθεση των εκατοντάδων Φαρκαδόνιων και των επισκεπτών στα ύψη. Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας τα άρματα του Δήμου Φαρκαδόνας και των συμμετεχόντων συλλόγων παρελάζουν στο κέντρο των χωριών. Για περισσότερο από ένα δίωρο μικροί και μεγάλη καρναβαλιστές προσφέρουν χαρά και ψυχαγωγία και σατιρίζουν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Οι σύλλογοι προσπαθούν να μεταφέρουν τοπικό χρώμα στις εκδηλώσεις μεταφέροντας ήθη και έθιμα από τον τόπο τους. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με τους Φαρκαδόνιους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Καρναβάλι
Καρναβάλι
Καρναβάλι
Καρναβάλι
Καρναβάλι
Καρναβάλι