Η πανίδα του Δήμου Φαρκαδόνας

Η πεδινή ζώνη, η οποία καλύπτει το κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου, καλύπτεται από γεωργικές εκτάσεις που περιλαμβάνουν κυρίως σιτηρά, βαμβάκι, τριφύλλι, μηδική και καπνό, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα ένα ποσοστό αυτών των εκτάσεων καλλιεργείται με κηπευτικά.

Επιπρόσθετα, στις περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες των ορεινών όγκων σημαντικές εκτάσεις καλύπτουν οι ελαιώνες και οι αμπελώνες.

Πλήθος ειδών, όπως κορυδαλλοί, τσιχλόνια, σπίζες, μελισσοφάγοι και σαΐνια, αναπαράγονται στις πεδινές εκτάσεις, ενώ η εμβληματική πεδινή πέρδικα ανακάμπτει στην περιοχή χάρη στις προσπάθειες του Δασαρχείου Τρικάλων. Τον χειμώνα αυτές οι εκτάσεις φιλοξενούν αρκετά στρουθιόμορφα, καλημάνες και αρπακτικά.

Η παρουσία των θηλαστικών είναι σημαντική. Ο λύκος, η αλεπού, το ζαρκάδι, ο αγριόχοιρος, το πετροκούναβο, ο ασβός, η νυφίτσα, ο λαγός, ο σκίουρος, ο σκαντζόχοιρος, πλήθος τρωκτικών και μικρών εντομοφάγων θηλαστικών και οι νυχτερίδες έχουν πιο ευρεία κατανομή.

Η στικτοϊκτίδα, ένα ασυνήθιστο είδος, έχει παρατηρηθεί κυρίως στο ΒΔ τμήμα του Δήμου, ενώ η βίδρα εξαπλώνεται σε όλο το υδρογραφικό δίκτυο.

Η πανίδα του Δήμου Φαρκαδόνας

Τα υδάτινα οικοσυστήματα και η ιχθυοπανίδα

Το κύριο υδρογραφικό στοιχείο του Δήμου είναι ο ποταμός Πηνειός με πλούσια ιχθυοπανίδα. Ο κέφαλος, η μπριάνα, ενώ επίσης συναντάμε κυπρίνους, χέλια, σύρτες, ποταμολάβρακα και γουλιανούς, ενώ δεν λείπουν οι καραβίδες και τα καβούρια.

Η πανίδα του Δήμου Φαρκαδόνας