Ναός Αγίου Γεωργίου Γριζάνου

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο ενοριακός Ναός του Γριζάνου. Βρίσκεται στους Πρόποδες του όρους Κάστρο, ανάμεσα σε πολλά πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια και σε πολλές φυσικές πηγές από τις οποίες ρέει άφθονο νερό.

Ναός Αγίου Γεωργίου Γριζάνου

Οι αναφορές των περιηγητών

Ο Άγγλος περιηγητής Συν/χης Ουίλλιαμ Μάρτιν Λήκ (W.M. Leake) το 1805 που επισκέφτηκε το Γριζάνο αναφέρει ότι υπάρχει μια μεγάλη εκκλησία στη ανατολική άκρη του χωριού.

Ο Γάλλος περιηγητής Λεόν Εζέ (Léon Heuzey) κατά την επίσκεψή του στο Γριζάνο το 1858, παρατηρεί μια πολύ μεγάλη εκκλησία. Ο τόπος ισκιώνεται με ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή πλατάνια που έχει δει στην Ανατολή. Από τα θεμέλια της εκκλησίας τρέχει μια πηγή με άφθονο νερό που πέφτει σε μία μαρμάρινη λάρνακα πολύ ευρύχωρη για να είναι αρχαία σαρκοφάγος.

Σήμερα οι γέροντες διηγούνται ότι μέχρι το 1950 υπήρχε μπροστά στην πηγή ένας πολύ μεγάλος πλάτανος, που η κουφάλα του είχε διάμετρο πέντε μέτρα και λειτουργούσε ως καφενείο. Ο πλάτανος το 1950 κόπηκε για να διαμορφωθεί ο χώρος.

Aν δεχθούμε ότι ο πλάτανος μπροστά στην πηγή του ναού (που αναφέρει ο Γάλλος περιηγητής Εζέ κατά την επίσκεψή του στο Γριζάνο το 1858), ήταν αιωνόβιος και αν όπως αναφέρει σε όλη την ανατολή δεν είδε τόσο μεγάλο και είχε διάμετρο πέντε μέτρα, τότε σίγουρα πρέπει να ήταν χιλίων χρόνων. Επίσης η φύτευσή του, ίσως να ταυτίζεται με το έτος κατασκευής του ναού το 600μχ. όπως αναφέρει ο Β. Μπέης στο βιβλίο του.

Ναός Αγίου Γεωργίου Γριζάνου
Ναός Αγίου Γεωργίου Γριζάνου