Το πεντάτοξο γεφύρι του Αλή Εφέντη στο Κεραμίδι

Το Γεφύρι του Αλή Εφέντη ή γεφύρι στη θέση Βαζούρια θα το συναντήσουμε πριν από το χωριό Κεραμίδι, όπως ερχόμαστε από την Φαρκαδόνα και αφού περάσουμε τον Πηνειό, μπαίνοντας σε χωματόδρομο δεξιά της τσιμεντένιας γέφυρας. Πρόκειται για πεντάτοξο γεφύρι το οποίο γεφύρωνε παραπόταμο του Πηνειού, δίπλα από τον ποταμό Ενιππέα κι εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία των χωριών της Καρδίτσας με τη Φαρκαδόνα και τη Λάρισα. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Χτίστηκε στην εποχή της τουρκοκρατίας, σε άγνωστη χρονολογία.

Αξίζει, να επισημανθεί για μια ακόμη φορά ότι είναι το μοναδικό πεντάτοξο γεφύρι που σώζεται ολόκληρο στο νομό Τρικάλων. Τα ημικυκλικά τόξα του έχουν όλα άνοιγμα 4 μέτρων και ύψος 2 μέτρων. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 32 μέτρα, το πλάτος είναι 3,60 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 91 μέτρα. Κατασκευάστηκε με λευκό ασβεστόλιθο της περιοχής. Δυστυχώς, το κατάστρωμά του είναι καλυμμένο με χώμα και αγριόχορτα.

Το πεντάτοξο γεφύρι του Αλή Εφέντη στο Κεραμίδι

Ένα πανέμορφο πεντάτοξο γεφύρι, λησμονημένο, παραχωμένο, κρυμμένο μέσα στη βλάστηση, ανάμεσα στα δέντρα, κάτω από τα χόρτα που έχουν φυτρώσει πάνω στα χώματα που το σκεπάζουν και συνάμα το προστατεύουν από βροχές, καταστροφές και από τη μανία του χρόνου που περνάει αμείλικτος και αφήνει τα σημάδια του. Ο χρόνος στην περίπτωση του γεφυριού στάθηκε στοργικός απέναντί του, το προστάτευσε και δεν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το πεντάτοξο γεφύρι του Αλή Εφέντη στο Κεραμίδι