Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Φαρκαδόνας

Στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί κυρίως σύλλογοι. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Φαρκαδόνας

Μουσικός Σύλλογος Φαρκαδόνας “Ο Αμφίων”

Ο Μουσικός Σύλλογος Φαρκαδόνας ιδρύθηκε το έτος 2006 χάρη στην έμπνευση, το όραμα και το ασίγαστο πάθος για την παράδοση και τον πολιτισμό, που διακατείχε τον αείμνηστο Αριστοτέλη Κούτσικο. Ο κ. Αριστοτέλης Κούτσικος, χοράρχης και δάσκαλος του Συλλόγου συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξης της μουσικής παράδοσης, έχοντας συγκροτήσει χορωδία με αξιόλογη δραστηριότητα προ της συστάσεως του Συλλόγου.

Ο σύλλογός μας έχει λάβει μέρος σε μουσικά φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κι εκδηλώσεις εντός κι εκτός της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πέρα από αυτά όμως έχει κυκλοφορήσει και 11 CD τα οποία περιλαμβάνουν βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια της Μ. Ασίας, της Θεσσαλίας, της Ρούμελης και της Πελοποννήσου. Μεταξύ αυτών και ένα CD με συσχετισμό της Δημοτικής με τη Βυζαντινή μουσική αναδεικνύοντας έτσι την κοινή τους καταγωγή από την Αρχαία Ελληνική Μουσική. Να σημειωθεί ακόμη ότι έχουμε εκδώσει και εφημερίδα με τίτλο «Η Λύρα του Αμφίονα».

Περιποιεί δε ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογό μας το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στον 12ο τόμο του διακεκριμένου και πανελλήνιας εμβέλειας Μουσικολόγου και συγγραφέα Φιλίππου Οικονόμου με τίτλο «210 Παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια» ανάμεσα στους καλύτερους εκφραστές και ερευνητές του Δημοτικού και Λαϊκού μας τραγουδιού, όπως Παπασιδέρη, Ρούκουνα, Ζάχο, Αηδονίδη, Καραμάνη, Τσαμκιράνη, Πετρίδη, Περιστέρη, Αλεξίου, Χατζημάρκο, Στανίτσα, Ιωαννίδη κ.α.

Στον Σύλλογό μας λειτουργεί τμήμα χορωδίας, τμήμα ζωγραφικής και τμήμα χορού. Επίσης, ο Σύλλογός μας υλοποιεί ταξίδια σε προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας σε συνεργασία με ταξιδιωτικό γραφείο των Τρικάλων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είναι πενταμελές και αποτελείται:
Την Πρόεδρο Βασιλεία Μπασιάκου
Τον Αντιπρόεδρο π. Αθανάσιο Κούτσια
Τη Γραμματέα Ευαγγελία Γραμμένου
Τον Ταμία Κωνσταντίνο Βασιλειάδη
Την Έφ. δημ. σχέσεων Ευαγγελία Μπίτζιου

Ο Σύλλογός μας αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες πορευόμενος αποφασιστικά στο μέλλον. Ως διαχρονικός θεματοφύλακας του πολιτισμού αποσκοπεί αφενός στη διαφύλαξη της παράδοσης, αφετέρου στην μεταλαμπάδευσή της στη νέα γενιά. Για αυτό τόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και τα λοιπά μέλη του Συλλόγου μας εργάζονται κάθε φορά με ζήλο και υπευθυνότητα για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο Μουσικός Σύλλογος Φαρκαδόνας «Ο Αμφίων» είναι πάντοτε πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τοπικό φορέα και σύλλογο για την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, διότι αυτή αποτελεί τον ανεκτίμητο θησαυρό της καρδίας του Θεσσαλικού κάμπου.

Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας 

‘Ετος ίδρυσης 1996 και έδρα του η Φαρκαδόνα. Απαριθμεί 200 μέλη. Σκοπός του συλλόγου η αναγνώριση της γυναίκας ως σημαντικό παράγοντα στην κοινωνική ζωή του τόπου μας και της προσφοράς της ως ζωντανό κύτταρο της σύγχρονης κοινωνίας.

Επίσης σκοπός του συλλόγου είναι η διάδοση της ιδέας της αλληλοβοήθειας για την δημιουργική προσφορά στην πνευματική, ηθική και κοινωνική πρόοδο. Επιπλέον ο σύλλογος μας συμβάλλει στην αναβίωση πολιτιστικών παραδόσεων με διάφορες εκδηλώσεις συγκροτώντας χορευτικό τμήμα παραστάσεων παιδικό και ενηλίκων και δημιουργώντας ένα χώρο (αίθουσα) ως λαογραφικό μουσείο!

Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας

Είμαστε ένας Σύλλογος Γυναικών από την Οιχαλία Τρικάλων και δραστηριοποιούμαστε από το 2002. Σκοπός μας είναι η καθιέρωση και αναγνώριση της γυναίκας ως σημαντικού παράγοντα στην κοινωνική ζωή του τόπου, η καλλιέργεια του πνευματικού και ηθικού επιπέδου των μελών μας, η διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας, η συγκρότηση λαογραφικού χορευτικού τμήματος για την πραγματοποίηση παραστάσεων εντός και εκτός του Δήμου μας, η ψυχαγώγηση των συγχωριανών μας αλλά και των παιδιών μας.

Ευελπιστούμε να τα ευαισθητοποιήσουμε και να τα κάνουμε να θέλουν να αγαπούν τον συνάνθρωπό τους και τον τόπο τους, γενικότερα να ζήσουν σε έναν πιο ανθρώπινο και όμορφο κόσμο.
Email : info@sgo.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 6975845502

Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης Τρικάλων ιδρύθηκε το 2011 με εμπνευστές μια ομάδα νέων του χωριού και αμέσως ήρθε να αγκαλιαστεί από εκατοντάδες κατοίκους. Σήμερα αριθμεί πάνω από 200 ενεργά μέλη. Από την ίδρυσή του έως και σήμερα έθεσε στο επίκεντρο την παράδοση, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό, την υποστήριξη, την φιλοξενία, την κοινωνία. Κι αυτό φάνηκε από τα πρώτα βήματά του. Δώδεκα χρόνια τώρα οι διοικήσεις και τα μέλη του προσπάθησαν και κατάφεραν να διοργανώσουν πληθώρα ποιοτικών δράσεων με ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου της Φαρκαδόνας.

Ο Σύλλογος στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο Κρήνης. Εκεί διατηρεί το δικό του λαογραφικό μουσείο, μια προσπάθεια που στηρίχτηκε από το σύνολο των κατοίκων του χωριού με την προσφορά παλαιών αντικειμένων και ειδών που χρησιμοποιούνταν στο σπίτι, στο νοικοκυριό, στην καθημερινότητα, στην ενασχόληση των Κρηνιωτών. Σημαντικές χαρακτηρίζονται οι συμμετοχές του συλλόγου σε συνέδρια εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας και οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως φυσικά και οι ετήσιες διοργανώσεις για τα παιδιά του χωριού. Ταυτόχρονα παρουσιάζει έντονο εθελοντικό και κοινωνικό πρόσωπο μέσω της σύστασης Τράπεζας Αίματος, την παροχή υποστήριξης σε κατοίκους, ειδικά στα χρόνια της πανδημίας και μετέπειτα, αλλά και παροχή κάθε βοήθειας.

Ο Σύλλογος έρχεται να υποστηρίξει ενεργά και να συμβάλει στην  διοργάνωση του ετήσιου Ανταμώματος με την Παράδοση και τον Πολιτισμό που διεξάγεται τον Αύγουστο. Μια διοργάνωση που συναντά μεγάλη επιτυχία και αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή.

Πέρυσι ο Σύλλογος ήρθε να διοργανώσει μια άκρως σημαντική εκδήλωση που κέντρισε την προσοχή και τα βλέμματα των κατοίκων της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα. Ο λόγος για την πρώτη Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων στο νομό Τρικάλων με συνδιοργανωτή την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» την υποστήριξη του παγκόσμιου οργανισμού SEED FREEDOM και αρωγό την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πολλούς χορηγούς της περιοχής.

Τα μελλοντικά σχέδια του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης είναι πολλά και αναμένεται να ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Πρωτεύον σκοπός η συνεργασία με όλους τους συλλόγους του Δήμου, προκειμένου να αναπτυχτεί μια ισχυρή πολιτιστική αλυσίδα που θα κάνει ευρέως γνωστά, την Κρήνη, το Δήμο μας και τα 18 χωριά του.

Τηλέφωνο: 6977382144

Πολιτιστικός Συλλόγος Πετρωτού “Ο Άγιος Γεώργιος”

Ο Πολιτιστικός Συλλόγος Πετρωτού Ο ” Άγιος Γεώργιος ” έχει ίδρυθη το 1978 και πήρε την ονομασία από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πού βρίσκεσαι έξω από το χωριό που ανήμερα της εορτής πραγματοποιείται και το έθιμο της Δρακοκτονίας. Άξιζει να σημειωθεί ότι το έθιμο της Δρακοκτονίας γίνεται μόνον σε δύο χωριά σε όλη την Ελλάδα. Επίσης έχουμε στις 21 Μαΐου το πανυγίρη Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πού το διοργανώνει ο Συλλόγος. Επιπλέον έχουμε τον Τρανό Χορό της Αγάπης πού πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Επίσης έχουμε το Μπαγιώτικο καρναβάλι πού πραγματοποιείται το έθιμο της Καμήλας. Και τέλος ο Συλλόγος παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις.

Κωνσταντινος Αλεξιου
konstas45@gmail.com

Πολιτιστικός Σύλλογος Οιχαλίας Τρικάλων “Ο ΟΙΧΑΛΟΣ”

Ο νεοσύστατος <<Πολιτιστικός Σύλλογος Οιχαλίας Τρικάλων, ο ΟΙΧΑΛΟΣ>> ιδρύθηκε το 2023 με σκοπό την διάσωση και την προαγωγή του πολιτισμού της περιοχής μέσω δράσεων και δραστηριοτήτων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στις 2 Ιουνίου 2023 από μια ομάδα ανθρώπων με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του πολιτιστικού επιπέδου της περιοχής.

Η σκέψη, τα σχέδια και τα όνειρά του περιλαμβάνουν όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, από τον νεώτερο έως τον γηραιότερο, όπως επίσης και τον περαστικό που θα ήθελε να κάνει μια στάση στο χωριό μας. Ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, έχουμε επίσης και στους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό αλλά η καρδιά τους και οι ρίζες τους βρίσκονται ακόμα εδώ. Τους ευχαριστούμε για την βοήθεια που έχουν προσφέρει και που συνεχίζουν να είναι στο πλευρό μας σε κάθε κάλεσμα μας.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Φαρκαδόνας

Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάρκου “Ο Φαϋττος”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάρκου “Ο Φαϋττος” ως απώτερο σκοπό του από την αρχή της ίδρυσης του το 2017 είχε την πολιτιστική και λαογραφική ανάπτυξη του Ζάρκου και τη συμβολή του στην γενικότερη ανάπτυξη του Δήμου Φαρκαδόνας. Αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον προηγούμενο Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού αποπεράτωσε και συνέχισε έργα όπως τα επίσημα θυρανιξια του Αγίου Χριστοφορου και η έκθεση φωτογραφιών με την ιστορία του Ζαρκου απ το 1910 που χρονολογικά είναι και η πιο παλιά.

Στα 7 χρόνια λειτουργίας του ανέλαβε και την ένταξη των ΟΝΑΡ (της μοναδικής ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του δήμου) στο δυναμικό του ως μια από τις πιο ενεργές, δημιουργικές και δραστήριες ομάδες του. με συμμετοχές σε φεστιβάλ, παραστάσεις εντός και εκτός των ορίων του Δήμου υπό την αιγίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Άλλη μια συνεργασία εδώ και 5 χρόνια είναι εκείνη με τον ΣΟΑΤ καθώς ο ΦΑΫΤΤΟΣ δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού και του γυμνάσιου να εκπαιδεύονται στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ φέρνοντας προπονητή στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου (θεατρική ομάδα, χορευτικό τμήμα αλλά και τμήματα ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ) στεγάζονται στις πρώην αποθήκες του συνεταιρισμού οι οποίες παραχωρήθηκαν από την νυν δημοτική αρχή μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 για τον σκοπό αυτό.

Στις ίδιες αίθουσες έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός εκθεσιακού μουσειακού χώρου με αντικείμενα που έχουν παραχωρήσει κάτοικοι του χωριού και ο οποίος φιλοδοξείται να είναι εβδομαδιαία επισκέψιμος σύντομα.

Χαρά Γκιμίση
hara160581@gmail.com

Πολιτιστικός Σύλλογος Κλοκωτού “ΦΑΡΚΑΣ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

Ιδρύθηκε το 2019 και σκοπό έχει την διατήρηση – αναβίωση της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού. Στοχεύει επίσης, στην ανάδειξη, της αρχαίας Φαρκαδόνας, σε ψηφιακή μορφή, ως την αρχαιότερη πόλις κράτους της περιοχής μας, όπου κατάλοιπα της, υπάρχουν έως σήμερα, στην διάταξη του οικισμού.

Διαθέτει πλούσιο παραδοσιακό και λαογραφικό Μουσείο.
Διατηρεί Τράπεζα Αίματος
Παίρνει μέρος σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις παντός είδους.
Κορυφαία εκδήλωση, ο εορτασμός της προστάτιδας του συλλόγου Αγίας Σοφίας, στης 16 Σεπτεμβρίου.

Γεώργιος Μπανάσιος
g.c.banasios@gmail.com

Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος “Ο ΒΛΥΖΑΣ”

Κοντεύει γύρω στα 40 χρόνια που μια ομάδα νέων του χωριού μας με κοινά ενδιαφέροντα κι ανησυχίες ίδρυσαν τον Εξωραϊστικό Μορφωτικό Σύλλογο “Ο ΒΛΥΖΑΣ”. Ο σύλλογος απέκτησε την νομική οντότητα με επίσημο Καταστατικό το 1984 στις 3 Φεβρουαρίου , όμως η προσπάθεια για την επίσημη αναγνώριση του ξεκίνησε το 1981 με τη συγκέντρωση τότε των απαραιτήτων δικαιολογητικών.

Στο χωριό υπήρχε πολιτιστική δραστηριότητα και πολύ ποιο πριν την ίδρυση του συλλόγου , οι όποιες δραστηριότητες γινόταν αποκλειστικά από το μεράκι κάποιων τότε δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Γριζάνου.

Συντονιστής όλων αυτών ήταν ο Δάσκαλος Ζαχαράκης Ηλίας , εκείνος που ηγήθηκε της ομάδας των νέων όμως στην δημιουργία του ¨ΒΛΥΖΑ» ,σε συνεννόηση πάντα με τον Νικόλαο Καλαμπούκα Του Αποστόλου (ένα άτομο αρκετά δραστήριο στα πολιτιστικά πράγματα , όμως αργότερα ασχολήθηκε επαγγελματικά σαν κ ηθοποιός με το καλλιτεχνικό όνομα «Νικόλαος Γριζάνης»).

Ο Σύλλογος προχώρησε σε εκλογές το 2023 με τον νεαρό πρόεδρο Γιώτα Νικόλαο του Ιωάννου με νέες και καινοτόμες ιδέες , και ένα ισχυρό και έμπειρο Δ.Σ. με στόχους ,την παράδοση στην σύγχρονη εποχή μας ώστε να ζωντανέψουν ξανά οι δραστηριότητες στο πανέμορφο χωριό μας. Το όνομα “ΒΛΥΖΑΣ” του Συλλόγου όπως λέει και η ιστορία βγήκε από τη λέξη αναβλύζω, γιατί στο χωριό Γριζάνο ανάβλυζαν έντονα τα νερά , εξίσου και το βλύζας ( ἀνά + βλύζω).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΥΖΑΣ
syllogos.vlyzas@gmail.com

Επίσης σύλλογοι του Δήμου είναι και οι:

Βλαχόφωνος Πολιτιστικός Σύλλογος Περιφέρειας Φαρκαδόνας
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Φαρκαδόνας
Σύλλογος Ποντίων Φαρκαδόνας
Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Φανερωμένη
Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτού