Κάθε χρονιά την Τρίτη του Πάσχα οι κάτοικοι του Γριζάνου και του Αχλαδοχωρίου του δήμου Φαρκαδόνας, πραγματοποιήουν το ετήσιο θρησκευτικό ραντεβού τους. Τηρώντας τη θρησκευτική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, βγάζουν τις εικόνες από τις δυο εκκλησίες των χωριών τους, για να τις προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη των αγίων.
Σύμφωνα με το έθιμο, το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων, οι κάτοικοι μεταφέρουν στα χέρια τους τις εικόνες της Παναγίας οι μεν του Αχλαδοχωρίου, των διάφορων αγίων εκείνοι του Γριζάνου, και συναντώνται στα μέσα της διαδρομής των δυο όμορων οικισμών. Το έθιμο παλιότερα λάμβανε τη μορφή λιτανείας με τους κατοίκους να ζητούν, να εύχονται και να αιτούνται ευφορία των καρπών της γης, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Πλήθος κόσμου για μια ακόμη χρονιά παρέστη στο πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο για να προσκυνήσει και να αιτηθεί από την Παναγία και τους Αγίους, Υγεία.
Όπως ανέφεραν κάτοικοι των δύο χωριών κανείς να γνωρίζει τη στιγμή που ξεκίνησε να αναβιώνει. Η παράδοση αναφέρει πως οι κάτοικοι των δυο χωριών ξεκίνησαν το έθιμο με τη μορφή λατανίας για την καρποφορία της γης μιας και η εποχή συμπίπτει με την έναρξη των αγροτικών εργασιών και της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
Στην υποδοχή των Αγίων Εικόνων και στη δέηση που ακολούθησε κάτοικοι των χωριών και δη γυναίκες τραγούδησαν και χόρεψαν τα Πασχαλιόγιουρτα, τραγούδια παλιά της Πασχαλιάς που τραγουδιόνταν τόσο τις ημέρες που διανύουμε αλλά και σε άλλες μεγάλες γιορτές μέχρι της Αναλήψεως του Κυρίου.
Έτσι, νωρίς το πρωί, της Τρίτης της Διακαινησίμου οι κάτοικοι των δυο χωριών, άνθρωποι κάθε ηλικίας θα αναβιώσουν το έθιμο των «εικονισμάτων».